Artikelen

Interviewen of niet interviewen - Het informatieve interview begrijpen

Better Job Tomorrow 13 September, 2023

Heeft u wel eens van een informatiegesprek gehoord? Het kan de sleutel zijn tot het binnenhalen van die droombaan waar je naar op zoek was. In wezen is een informatief interview een ontmoeting met iemand die werkt in een baan of bedrijf waarin u geĆÆnteresseerd bent, en stelt u hem vragen over zijn of haar ervaringen en inzichten. Maar is het de tijd en moeite waard om er een aan te vragen? In deze blogpost duiken we in de wereld van informatieve interviews en helpen we je beslissen of je ervoor moet gaan.

Laten we eerst eens kijken waarom informatieve interviews waardevol zijn. Om te beginnen is het een kans om voorkennis op te doen over een functie of bedrijf. U krijgt uit de eerste hand een beeld van wat er nodig is om te slagen in de functie en de bedrijfscultuur. Bovendien leiden informatieve interviews vaak tot netwerkmogelijkheden. Zelfs als er op het moment van uw sollicitatiegesprek geen vacatures zijn, kan de persoon met wie u spreekt zich in de toekomst wellicht herinneren als er wel een functie vrijkomt.

Nu we de potentiƫle voordelen begrijpen, gaan we het hebben over hoe u een informatief interview kunt aanvragen. De sleutel is om beleefd en direct te zijn. Doe eerst uw onderzoek en identificeer welke bedrijven of mensen u wilt spreken. Het sturen van een e-mail is meestal de beste aanpak, en deze moet beleefd en beknopt zijn en uw specifieke interesse aangeven om met hen te chatten.

Nadat u een informatief interview heeft geregeld, is de volgende stap het voorbereiden van uw vragen. Houd er rekening mee dat dit geen sollicitatiegesprek is, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat u indruk maakt op de ander met uw inloggegevens. Concentreer u in plaats daarvan op het verzamelen van informatie over de functie of het bedrijf. Denk na over vragen als 'Welke eigenschappen maken iemand succesvol in deze functie?' of "Wat is uw ervaring met de bedrijfscultuur van het bedrijf?"

Zorg ervoor dat u tijdens het interview aantekeningen maakt, aandachtig luistert en dankbaarheid toont voor hun tijd. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je er niet bent om om een baan te bedelen. Wees zelfverzekerd, maar niet opdringerig, en probeer een relatie op te bouwen in plaats van onmiddellijk om een baan te vragen.

Dus, moet u een informatief gesprek aanvragen? Absoluut! Het is een geweldige manier om waardevol inzicht te krijgen in je droombaan en bedrijf en om professionele connecties op te bouwen. Houd er rekening mee dat het geen sollicitatiegesprek is, dus oefen geen druk op jezelf uit om perfect te presteren. Concentreer u in plaats daarvan op leren en het opbouwen van relaties. Doe je onderzoek, wees beleefd en direct in je verzoek, bereid doordachte vragen voor en wees oprecht in je aanpak. Met deze tips in gedachten bent u op weg om het informatiegesprek onder de knie te krijgen.