Artikelen

Certificeren of niet certificeren, dat is de vraag van de werkzoekende

Better Job Tomorrow 17 oktober, 2023

Overweegt u een carrièreswitch of bent u op zoek naar een nieuwe baan? Zo ja, gefeliciteerd – je bent niet de enige! Maar zoals je misschien al hebt ervaren, is de arbeidsmarkt een voortdurend veranderend beest, met elk jaar nieuwe functie-eisen en vaardigheden die nodig zijn. Werkgevers zijn op zoek naar werknemers met een combinatie van sectorkennis en praktische vaardigheden, en soms betekent dat het behalen van een certificering. Maar nu er zoveel tijd en moeite nodig is om te studeren en certificeringen te verkrijgen, blijft de vraag; is het echt de moeite waard?

Certificeringen kunnen een geweldige manier zijn om uw toewijding aan uw branche te laten zien en uw toewijding om op de hoogte te blijven van relevante vaardigheden. Ze kunnen ook een waardevol diploma opleveren op een drukke arbeidsmarkt. Maar voordat u uw zuurverdiende geld gaat uitgeven aan de voorbereiding van tests, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen of het verkrijgen van een certificering geschikt voor u is.

Een van de grootste voordelen van een certificering is dat het uw expertise aan potentiële werkgevers kan aantonen. Als u bijvoorbeeld in de IT werkt, zijn er veel certificeringen van bedrijven als Microsoft en Cisco die uw vaardigheden op specifieke gebieden van het vakgebied kunnen laten zien. Door een certificering te behalen, kunt u aantonen dat u over actuele kennis en expertise beschikt met een bepaalde technologie, wat uw kansen op een baan en uw salaris aanzienlijk kan vergroten.

Bovendien is gerelateerd aan het tonen van uw expertise dat certificering een publieke validatie van uw competentie biedt. Het kan zijn dat u veel ervaring en kennis heeft, maar dat u dit niet kunt bewijzen tenzij u een certificeringsexamen aflegt. Certificeringen worden gewaardeerd door zowel professionals als organisaties en kunnen worden weergegeven op uw LinkedIn-profiel, cv of andere sollicitaties om aan te tonen dat u de extra moeite heeft genomen om opgeleid en getraind te worden in uw vakgebied.

Aan de andere kant zijn certificeringen echter niet goedkoop en worden ze niet allemaal op dezelfde manier bekeken. Sommigen hebben betoogd dat ze voor bedrijven slechts een manier zijn om geld te verdienen aan certificeringszoekers, en daarom misschien geen echte waarde toevoegen aan je carrière. Bovendien worden niet alle certificeringen universeel erkend: sommige zijn regiospecifiek of vereisen een bepaald ervaringsniveau voordat ze de volledige voordelen ervan kunnen benutten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de tijdskosten voor het verkrijgen van een certificering. Sommige vereisen maandenlange voorbereiding, inclusief studiegroepen en extra cursussen, bovenop het eigenlijke examen. Het afwegen van de tijd, moeite en geld die nodig zijn om een certificering te verkrijgen voordat u een verbintenis aangaat, is van cruciaal belang.

Samenvattend: of certificeringen de tijd, het geld en de moeite waard zijn, is uiteindelijk aan u. Hoewel het verkrijgen van een certificering niet altijd noodzakelijk is, kan het in bepaalde gevallen zeker nuttig zijn. Denk aan de branche waarin u zich bevindt, de certificering die u overweegt en of dit zinvol is op basis van uw carrièredoelen. En vergeet natuurlijk niet de kosten af te wegen, zowel in termen van tijd als geld, voordat u besluit een certificering te behalen.